ASN Bank heeft vorig jaar de grootste klantenaanwas beleefd in vijf jaar tijd. De duurzame dochter van de Volksbank verwelkomde vorig jaar per saldo ruim 33.000 nieuwe klanten, waardoor het bestand aanzwol tot ruim 700.000 rekeninghouders.
Het totale saldo op de betaal- en spaarrekeningen van ASN steeg in dezelfde periode met 614 miljoen euro tot ruim 11,5 miljard euro.
Vooral jongeren weten de bank te vinden. Dat ASN qua beloningsbeleid relatief duurzaam opereert, zorgde er volgens de bank ook voor dat sommige mensen de overstap maakten. Topman Arie Koornneef was in 2018 goed voor een beloning van 252.000 euro, inclusief pensioenbijdrage. ASN Bank heeft variabele bonussen sinds 2015 afgeschaft.
In totaal verdiende de bestbetaalde kracht bij ASN vorig jaar iets meer dan zes keer het bedrag van de minst betaalde werknemer. Dat verschil is kleiner dan gemiddeld in de sector.
Bang voor een tekort aan duurzame investeringsmogelijkheden, als gevolg van de groei, is ASN allerminst. Er liggen volgens Koornneef voldoende kansen in Nederland, maar ook elders. Onlangs kwam ASN ook met een duurzame hypotheekvorm. Ook daar is volgens Koornneef spaargeld nodig om deze te kunnen financieren. Concurrentie op de duurzame markt voor banken juicht hij toe.
Onlangs kreeg ASN-concurrent Triodos Bank nog een tik op de vingers van De Nederlandsche Bank. De bank zou te weinig doen tegen witwassen en om klanten te screenen op banden met terrorisme. ING kreeg daarvoor in Nederland een boete van 775 miljoen euro. Volgens Koornneef speelt een dergelijke kwestie bij ASN niet. Hij wijst er verder op dat moederbedrijf de Volksbank al de nodige maatregelen heeft genomen om terrorisme en witwassen te voorkomen.
Strenge bonusregels voor Nederlandse bankiers
De relatief strenge Nederlandse bonusregels voor bankiers hebben volgens oud-Rabobank topman Herman Wijfels overigens amper nadelige effecten. Bonusjagers in de financiële sector leveren de economie namelijk maar weinig op.
Het Nederlandse bonusbeleid was onlangs weer mikpunt van kritiek, dit keer wegens de naderende Brexit. ING-topman Ralph Hamers stelde afgelopen in zakenkrant Financial Times dat de strengere bonusregels voor de Nederlandse bankensector een barrière vormen voor het aantrekken van zakenbanken na de Brexit. De Nederlandse regels schrijven voor dat de bonus niet hoger mag zijn dan 20 procent van het vaste salaris. In de gehele Europese Unie is dit maximaal 100 procent van het vaste salaris.
Daar valt wat op af te dingen, zegt Wijffels. ,"De vraag is of we die jongens uit de City wel in Amsterdam willen hebben. Dat is een industrie waarin geld maken met geld het centrale doel is'', aldus Wijffels. ,"Ik denk niet dat de Nederlandse economie daar veel aan heeft.''